Derfor har god belysning så mye å si for hvordan boligen din fremstår

Derfor har god belysning så mye å si for hvordan boligen din fremstår

Nordmenn flest bruker en god del tid og penger på oppussing, interiørvalg og møbler. Det betyr selvfølgelig også at belysningen i de fleste norske hjem er greit tilpasset både rommet og det øvrige interiøret, men det er vanskelig å overvurdere hvor mye god belysning og en flott lampe faktisk har å si for helhetsinntrykket. Derfor er det også viktig at belysningen er en integrert del av arbeidet med interiørdesign og materialvalg.

Det grunnleggende – fra fargegjengivelsesindeks til lysstyrke

Lys er viktig, noen aspekter ved tilgang til dagslys og artifisielt lys er lovregulert i både private boliger og næringslokaler. Det stilles for eksempel krav til dagslys i oppholdsrom, og på arbeidsplassen er det spesielle krav til både tilgang til dagslys og god funksjonsbelysning.

Utover disse helt grunnleggende kravene, står du selvfølgelig fritt til å lage helt egne løsninger når det gjelder belysning. Når du utforsker utvalget hos en nisjeleverandør som https://www.lampegiganten.no/, kan det være smart å huske på noen viktige faktorer:

  • Lysstyrke er selvfølgelig avgjørende, ikke minst når det gjelder allmennbelysning og arbeidslys. Gamle dagers angivelse i effekt er erstattet med lumen, samtidig som det fortsatt er mange som forholder seg til omregning av lumen til en omtrentlig wattverdi tilsvarende de gamle glødepærene.
  • Fargetemperatur er en svært viktig faktor, som sier noe om hvor «kaldt» eller «varmt» lyset er. Her vil det ofte være forskjellige ønsker i ulike rom, men dessuten kan det være interessant å tilpasse fargetemperaturen etter bruk og tid på døgnet, kanskje også kombinert med justering av selve lysstyrken.
  • Fargegjengivelsesindeks kalles også for RA-indekse eller CRI. Dette tallet sier noe om hvor naturlig objekter som belyses med lyskilden vil fremstå. Skalaen går til 100, som tilsier en fullt ut naturlig og jevn gjengivelse av farger. Under 80 vil fargegjengivelsen være så ujevn at noen farger kan fremstå som gråaktige eller forvrengte.

Lamper og armaturer som egne interiørelementer

Lysstyrke, fargetemperatur og fargegjengivelsesindeks handler om egenskaper ved lyset fra en lyskilde, uten at designet til lampen eller armaturen har noe å si. Moderne LED-lyskilder gjør at effektbegrensninger i lampen ikke har noen betydning, og det finnes lyskilder i alle kategorier som passer til de forskjellige soklene på markedet. Det betyr selvfølgelig ikke at selve lampen ikke har noen betydning.

Allmennbelysning, i form av for eksempel downlights, skjulte LED-lyslister og annen indirekte belysning, er ofte relativt diskre. Samtidig finnes det både funksjonsbelysning og dekorativ belysning som tar mye mer plass som et eget element i interiøret. Flere av de virkelig ikoniske designlampene, som for eksempel noen av de mange PH Artichoke-pendlene fra Louis Poulsen, kan svært gjerne spille hovedrollen i et rom.

En eller flere slike lamper vil selvfølgelig fortsatt ha et funksjonelt aspekt ved seg, mange av de beste designene har sin opprinnelse i spesifikke funksjonelle behov, men dessuten vil lampen i seg selv legge føringer for hvordan rommet skal innredes og dekoreres. På dette området er mulighetene uendelige, gjennomtenkte løsninger, fokus på kvalitet og flotte designlamper vil kunne være det som gir boligen din et ekstra løft.