GÅTER OG HJERNETRIM

Ta 2 epler fra 3 epler. Hvor mange epler har du da?

Svar:

2. Du tok jo nettopp 2 epler! ☺

En mann bygde et firkantet hus, der alle de fire sidene vendte mot sør. Hvis en bjørn gikk forbi, hvilken farge ville den hatt da?

Svar:

Hvit. Om alle sidene vender mot sør, er du på Nordpolen! Og her er det bare isbjørner ☺

Noen måneder har 31 dager, mens andre har 30 dager. Men hvor mange måneder har 28 dager?

Svar:

12. Alle månedene har da 28 dager, også februar – som bare har 28 dager ☺

Du er alene i ei tom hytte. Det er ikke strøm i hytta. Men det fins en parafinlampe, et stearinlys og en peis. Hvis du bare har én fyrstikk – hva ville du ha tent på først?

Svar:

Fyrstikken! ☺

En bussjåfør kom nedover ei gate. Han suste rett forbi et stoppskilt – uten å stoppe. Han tok til venstre der det var innkjøring forbudt. Han passerte en politibil på feil side av gata. Likevel brøt han ikke en eneste trafikkregel. Hvordan kunne det ha seg?

Svar:

Han gikk! ☺

Du dytter en bil. Foran et hotell stanser du og setter fra deg bilen. Da innser du at du har gått konkurs. Hvorfor har du gjort det?

Svar:

Du spiller monopol ☺

Hvem kan melke en geitebukk som står med frambeina i Norge og bakbeina i Sverige?

Svar:

Ingen. En bukk kan ikke melkes ☺

Du deltar i en maraton. Rett før mål løper du forbi nummer 2. Hvilket nummer blir du?

Svar:

Det er lett å svare nummer 1 her. Men svaret er jo naturligvis 2, fordi du overtar hans plass som nummer 2 ☺

Du er på et fremmed sted og skal finne matbutikken. Du går ned ei gate og kommer til et vegkryss. En veg går til høyre, den andre leder til venstre. I krysset står to brødre. Den ene snakker alltid sant. Den andre lyver alltid. Du får lov til å stille en av brødrene ett eneste spørsmål: Hvilket spørsmål må du stille for å få vite vegen til matbutikken?

Svar:

«Hvilken retning ville broren din ha sagt var veien til matbutikken?» Om du spør han som lyver, vil han gi det gale svaret – fordi han ville ha løyet om brorens riktige svar! Men spør du han som snakker sant, vil også han da gi deg det gale svaret – det som den løgnaktige broren jo ville ha svart! Du kan derfor alltid velge alltid den andre retningen – enn det begge brødrene svarer ☺